گویش ها و لهجه ها

Image result for ‫محمودرضاصدقی site:http://http://bojnord1400.mihanblog.com/‬‎



آشنایی با فرهنگ و آداب ورسوم اقوام ایرانی همواره برایم دلچسب و جذاب بوده ، بویژه آنکه ، این شناخت و معرفت از سیر و تفحص در لابلای صفحات کتاب ، به سیر وسیاحت در هر گوشه از خاک میهن و گفتگو ومراوده های حضوری تسری یابد ، گویش ها ولهجه ها همیشه برایم شیرین و لذتبخش بوده و ابراز علاقمندی به فهم ودرک مخاطبین شیرین گفتار ، باب دوستی ها و همدلی های نیکویی را گشوده است . دقت وتامل در کلام و کلمات ، به کشف رمز و رازهای مشترکی در گویش أنان و گویش طبری منجر شده که هر دو از آبشخور چشمه جوشان و همیشه جاری زبان دری نشات گرفته است .
اقامت موقت وهمزیستی و همکلامی با مردم خونگرم گناوه در استان بوشهر ، از جمله تجربیات خوبی در زمینه آشنائی بیشتر با گویش خاص آنان شد ، مردمانی که لهجه وگویش خود را جدا ی از مردم بوشهر و بدور از گویش لری می دانند ، اما برای یک پژوهشگر بیطرف تشخیص شباهت های بسیار گویش آنان با لرهای گچساران و یاسوج ، امر دشواری نیست و اگر مردم بنادر گناوه ، دیلم و ریگ را "لرهای بندری " بنامیم ، به واقعیت نزدیک تراست ، بیان این مقدمه برای آوردن شاهد مثالهایی از شباهت برخی واژه های مشترک ویا نزدیک به هم ، میان گویش لربندری ها و گویش طبری است ، برخی واژه های مشترک از این قرار است :
روفتن : بریفتن ( روبیدن ،جارو کردن )
تیل کردن : تیل کردن ( پرت کردن ، پرتاب کردن )
خوسیدن : خسبیدن ( خوابیدن )
دوش : دئشنگ ( دیشب )
صوا : صبا ( فردا صبح )
پرندوش : پرئ شاو ( پریشب )
بِلِس : بِلَس ( وجب )
پوز : پیز ( بینی )
وَر رس : برست (رها شد ، خلاص شد )
چاس : چاشت ( در گویش لری به معنای نهار )
ناشتو : ونشتو، ( ناشتائی ،صبحانه ، صبحانه نخورده )
دیگ : دینگ ( دیروز )
خوردو : خوردی ( خرد ، کوچک )
خاگ : مرغه نه ( تخم مرغ ، در گویش طبری و دری به نیمرو خاگینه می گویند که برگرفته از اصل ریشه ی خاگ است ) ........
محمود رضا صدقی



تاریخ : پنجشنبه 19 مهر 1397 | 03:41 ب.ظ | نویسنده : سیداحسان سیدی زاده | نظرات
.: Weblog Themes By VatanSkin :.